Vegan pulled jackfruit taco’s
In mijn zoektocht naar een lekker ‘vleesachtig’ gerecht kwam ik allerlei recepten met jackfruit tegen. Deze fruitsoort zou een vleesachtige structuur hebben. Dat klonk veelbelovend! En dus ging ik er meteen helemaal voor en maakte ik er pulled jackfruit van. En het klopt, het lijkt qua uiterlijk en structuur op pulled pork of pulled chicken.
Net vlees, maar dan anders
Maar smaakt het ook zo? Daar kan ik kort over zijn. Nee, het smaakt niet naar vlees. Maar door de kruiden en de structuur, neigt het er wel naar. En hoe cool dat je met fruit zoiets kunt maken!
In een maistortilla met salsa
Ik koos ervoor om de jackfruitvulling te serveren op een maistortilla met een frisse salsa erbij met onder andere mango en avocado. En zo werd het een heerlijk kruidig en fris gerecht. De volgende dag smaakt het misschien zelfs wel nog iets lekkerder omdat de smaken er dan goed ingetrokken zijn. Je kunt de jackfruitvulling ook prima invriezen. Een topgerecht dat ik graag maak!
Voor 4 personen heb je nodig:
Jackfruitvulling:
– 2 blikken jackfruit (550 gram per blik)
– 2 teentjes knoflook
– 2 cm verse gember geraspt (of 2 tl gemberpuree)
– 1 rode peper (optioneel)
– 2 el kokosbloesemsuiker
– 2 el tomatenpuree
– 1 el limoensap
– 60 ml sojasaus
Kruiden:
– 1 tl uienpoeder
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl versgemalen zwarte peper
– 1 tl gedroogde tijm
– halve tl piment
– halve tl komijn
– mespunt kaneel
– mespunt nootmuskaat
– mespunt cayennepeper (optioneel)
Mangosalsa:
– 1 grote mango of 2 kleintjes
– 1 grote avocado
– kwart rode ui
– halve komkommer
– 3 el sinaasappelsap
– 3 el limoensap
– klein handje koriander
– 12 maistortilla’s
Zo maak je het:
- Spoel de jackfruit af onder de kraan en trek dan met je handen uitelkaar. Eventueel hele harde stukjes kun je eruit halen, de rest kun je allemaal eten.
- Zorg dat je alle kruiden alvast bij elkaar in een bakje hebt klaarstaan.
- Verwarm olijfolie in een grote pan en fruit een minuutje de knoflook, gember en evt. rode peper. Voeg alle kruiden toe en bak even kort mee. Voeg dan de jackfruit, suiker, tomatenpasta, sojasaus en limoensap toe. Kort meebakken. Voeg 125 ml water toe en laat het geheel zo’n 20-25 minuten sudderen. Af en toe roeren.
- Maak de salsa. Snijd de mango, avocado en komkommer in kleine blokjes. Meng met rode ui, sinaasappelsap, limoensap en koriander. Voeg naar smaak zout toe.
- Serveer de maistortilla’s met de jackfruitvulling en mangosalsa en smullen maar!
Geïnspireerd op het recept van Love and Lemons.
Geniet ervan! Mocht je dit recept maken en delen, vind ik het altijd leuk om dit terug te zien. Dus tag vooral @doskookstudio op social media 🙂